טיולי מערות | team development
top of page

טיול מערות

ספורט הרפתקני: גבוה, ארוך, עמוק, וחשוך

ימי גיבוש וימי פיתוח צוות עובדים במערות מיוחדות בטיולים אלו צל הדרך לוקחת אתכם לעולמות הנסתרים של המערות והנקרות. הפעילות הנה תערובת של ספורט הרפתקני: גבוה, ארוך, עמוק, חשוך ונועז. העולם החשוך מאפשר לנו לחוות את הדברים באור שונה.

 מקבץ מערות

רשימת מערות שניתן לטייל בהן עם קבוצה או לשלב בימי גיבוש צוות:


מערות בהרי ירושלים: מערת הנטיפים - מערה מסודרת למשפחות בכל גיל עם סיורים מודרכים וכרטיסים בכניסה. המערה נמצאת על הכביש העולה מבית שמש לכיוון ירושלים. המערה שהתגלתה באקראי היא מערת נטיפים וזקיפים גדולה ומשומרת.
מערת התאומים - המערה גדולה ונאה. טיפוס קצר לתוך החלל הענק ואז פגישה עם מאות עטלפים שגם להם יש דעה טובה על המקום. בקצה הרחוק של המערה נביעה קטנה. מקום טוב לספר אגדות מפחידות ולנוח.


מעיינות נקרה - הסטאף (עינות ביכורה), עין חנדק, עין לימון, נקבת צובה, עין קובי. מסביב ובקרבת ירושלים יש שילוב מצוין של מים הנובעים מתוך האדמה ואפשר להיכנס לתוכם. הסטאף - עינות ביכורה שאליהם ניתן להגיע מכיוון הקסטל, מושב צובא או מכיוון הדסה עין כרם הם שמורה מתוקה של חקלאות הררית ובתוכה שני מעיינות נקרה שתחילתם בריכה שאפשר לטבול בה ואז להיכנס למחילה לא ארוכה ולעלות לתוך אולם פנימי חצוב ומטפטף. אמת ביאר, אחת מהמערכות המים שבנה הורדוס להולכת מים לירושלים ולבית המקדש, שמימיה הזורמים מגיעים עד גובה ברכיים. אורך האמה 60 מטר ועומקה 12 מטר. זוהי הרפתקה מיוחדת הכוללת הליכה במסלול חווייתי.

ארץ 1000 המערות: שפלת יהודה, חרבת מדרס - כל מה שדרומה מבית שמש הוא ארץ של מערות החצובות בידי אדם. הקרטון הפריך, סוג של גיר רך שאינו נותן למים לחלחל לתוכו הוא אבן מצוינת לחציבה ולמעלה מ - 2000 שנה חוצבים בו מערות ומחילות. מערכת מחילות המסתור של חרבת מדרס הן דוגמא נאה לארגון המלחמה של בר כוכבא לפני 1850 שנים. מערכות כאלו פזורות לאלפים מהגליל התחתון ועד שפלת יהודה. הכיף בחרבת מדרס שהיא קרובה, פשוטה יחסית וכיפית למי שאינו סובל מזחילה במנהרות צרות לאור נרות.

 

מערות לוזית - המערות נוקו ומשמשות היום לאירוח קונצרטים ופעילויות שונות. אלו הן מערות פעמון, מערות שנחצבו כפעמון ענק שנפחו אלפי מטרים מעוקבים. קוראים להם גם מערות קולומבריום - מערות יונים, מכיוון שהן מכילות שורות של ריבועים קטנים מסביב לקירות שלדעת ארכיאולוגים שימשו כתאים לגידול יונים (ביוונית קולומבה=יונה) לצורכי פולחן, מזון ודואר אוויר.(חלק גדול מהאתר סגור למטילים)

תל גודד - חורבת עתרי - ביר רסק - תל עזקה - ראס אל רסום - בית גוברין - מערות במידבר יהודה: מדבר יהודה מלא מערות. הנגישות והחביבות מכולן הן דווקא אלו הנמצאות בחלקו הדרומי, בהר סדום או במישור הנמצא בין הר סדום למצוק ההעתקים. הנחמדה מכולן : מערת הקמח. יפה לראות את תוצאות הקריסה של פתח המערה בעקבות פעילות סיסמוגרפית באזור. למטיילים אוהבי הליכה ממתינה ירידה לאפיק ופסיעה תוך כדי התגלגלויות באבק הרך כחצי קילומטר עד הכניסה למערה/מנהרה החשוכה ולאורך סדק. אפשר ללכת בלי שום בעיה ללא תאורה כשיד מונחת על הקיר. חוץ גבעונת קטנה בקצה המרוחק של המערה, הרצפה ישרה. שווה להדליק פנס לפחות פעם אחת אל תקרת המערה הגבוהה ולראות את הסדק שלאורכו חתכו אותה המים.

מערת סדום - הר סדום בנוי מגבס בשכבות העליונות ומלח בתחתונות. כשהמים מפלסים את דרכם בגבס הם ממיסים את המלח במנסרות בוהקות. הר סדום סדוק ומלא מערות. מערת סדום (נמצאת ממערב לכביש ים המלח, ליד צריף מחנה סדום הישן ומעליה משקיף זקיף הסלע הבודד של "אשת לוט") מחברת אותנו לסיפור מתקופת אברהם ולוט ושתי בנותיו.

מערת כידוד - בדרום מדבר יהודה, באחד מערוצי המשנה הזורמים לנחל כידוד. היא ארוכה מאד: כ - 540 מ'. (השלישית באורכה בין מערות הגיר בארצנו). ניתן לטייל בה בשעות היום אך להקפיד על יציאה לפני החושך - בגלל אוכלוסיית עטלפי החרקים הגדולה במערה (בעיקר יזנובים ואוזננים). ההגעה למערה מעט קשה ודורשת התמצאות וכושר טיפוס... הטיול במערה עצמה מקסים ומיוחד.

מערת חריטון - בערבית מכונה המערה "מערת אל מצעה" - "המערה הלא ידועה". המערה הינה מערת הקארסט הארוכה ביותר בארץ שהתפתחה בסלע גיר. אורכה הכולל של המערה כארבעה ק"מ והיא מורכבת מ - 55 חדרים המחוברים בסעיפים רבים. את שמה קיבלה המערה מכיוון שבתחילה ייחסוה למערתו של הנזיר חריטון מכיוון שזוהי המערה הגדולה ביותר באזור. כיום, בעקבות מחקר מקיף על חייו, "חיי חריטון", יודעים אנו שזו לא הייתה מערתו האישית אך השם נשתמר.

מערות בגליל - מערת קשת. אומנם זו לא בדיוק מערה, אולם מה ששרד ממנה הוא בדיוק מה שנותן לה את שמה קשת סלע ענקית המחברת שיני סלע מעל תהום, במקום בו היה גג המערה לפני שקרס. שווה לראות את תמונת הנוף הנפתחת מהמקום בו היה גג המערה, לדבר עם שפני הסלע או לגלוש בעזרת חבלים (סנפלינג) לתוך תהום תלויה. מערת נמר - לפני שנכנסים למערה יש להצטייד בפנסים, ולזחול בחלקים מסוימים. זו מערת נטיפים שעודנה פעילה, ועבודת המים הסבלנית על הסלע יצרה כאן מראות מיוחדים.

אורך המסלול עד למערה - כקילומטר, כלומר כשעתיים טיול (לא מומלץ להיכנס למערה עם ילדים צעירים).

מערת שרך - מערה מדליקה ולא מסובכת. הנמצאת באפיק הנחל, על הצלע המזרחית של האפיק ומסומנת בשלט. נרות, פנסים וזהירות הם המצרכים היחידים שצריך באמת. הילדים ייהנו ממסלול חווייתי ולא קשה. נכנסים בפתח התחתון, מטפסים קיר של קצת יותר משני מטרים ופונים ימינה (בזהירות) לאורך מדף וזוחלים עד שרואים אור מימין או מלפנים – שני פתחים שונים דרכם אפשר לצאת. כחצי שעה של זחילה. במערה אפשר לבקר כחלק מטיול בנחלים שרך ובצת.

מערת עלמה - זוהי מערת קומתיים. קומה עליונה יבשה וקומה תחתונה שבה מים. הכניסה היא דרך פיר (מנהרה אנכית) שממנה מסתעפות מחילות רבות. זאת אחת מהמערות הגדולות והמפוארות של הגליל ויש בה נטיפים וזקיפים.

הוטה 6 ברכס פקיעין - סמוך לישוב הדרוזי בית-ג`אן, ישנם מספר מערות קארסטיות עמוקות הנקראות "הוטות". הוטה 6 הינה המערה היחידה בקבוצה זו אליה מותר להיכנס והכניסה אליה דורשת כמה גלישות. נרד בגלישת סנפלינג של 25 מטר לתוך המערה, משם נמשיך לרדת בעזרת חבל ונראה אולם גדול של נטיפים ויצירות טבע. נמשיך ונגלוש עוד 4 מטר ועוד 3 מטר לאולם קטן יותר, משם קיימת גלישה נוספת של כ- 12 מטר עד התחתית של המערה, בה לא נרד, אך נוכל להציץ פנימה. במערה אנחנו נראה אולמות מדהימים של נטיפים, בעלי חיים כגון עטלפים וסלמנדרות ומגוון של מחילות.

היציאה מהמערה היא בעזרת טיפוס פרוסיקים, טיפוס בעזרת מיתרים על חבל הדורש כושר גופני טוב.

מערות, פירים, ואמות מים
bottom of page